Close

Blog Details

  • Marta
  • 30 mayo, 2023

Protegeix les teves dades personals: Com evitar ser víctima de phishing SMS

Protegeix les teves dades personals: Com evitar ser víctima de phishing SMS

En els últims dies, hi ha hagut un augment preocupant en els intents de smishing al Principat d’Andorra, frau a través de missatges de text (SMS), busquen enganyar els usuaris perquè revelin informació confidencial. Un dels mètodes més comuns utilitzats pels estafadors és enviar missatges fraudulents que alerten els destinataris sobre una activitat inusual en el seu compte i els insten a fer clic en un enllaç proporcionat. Tot i això, és important estar alerta i prendre mesures per evitar caure en aquestes trampes.

Les institucions financeres afectades recentment per aquest tipus d’intent de phishing ha emès una advertències oficials per informar els seus clients i recordar-los que mai facilitin informació confidencial a través de SMS, correu electrònic, trucades telefòniques o formularis. És crucial que els usuaris estiguin atents a aquests senyals d’alerta i prenguin precaucions per protegir la seva informació personal.

Per això deixem aquí algunes recomanacions per evitar convertir-se en una víctima:

  • Desconfia de missatges no personalitzats: Un dels primers indicis d’un intent de phishing és la falta de personalització en el missatge. Els estafadors solen enviar missatges genèrics sense esmentar el teu nom o qualsevol informació específica. Si reps un missatge que sembla impersonal o genèric, és millor ignorar-lo i eliminar-lo immediatament.
  • Presta atenció al llenguatge utilitzat: Els missatges de phishing sovint utilitzen un llenguatge col·loquial o urgent per generar una resposta ràpida i emocional. Els estafadors intenten crear un sentit d’urgència perquè els destinataris no tinguin temps de reflexionar i veure els senyals d’advertència. Si el missatge conté errors gramaticals o una redacció sospitosa, és probable que sigui un intent de frau.
  • Mai facis clic en enllaços sospitosos: Els enllaços inclosos en missatges de phishing solen dirigir a llocs web falsos que imiten l’aparença d’una pàgina legítima. Aquests llocs web estan dissenyats per enganyar-te i fer-te ingressar les teves dades personals. Si reps un missatge que et demana fer clic en un enllaç, verifica la font i assegura’t que sigui confiable. És preferible ingressar manualment l’adreça web al teu navegador en lloc de fer clic a l’enllaç proporcionat.
  • Mantenen les teves aplicacions i dispositius actualitzats: Mantenir les teves aplicacions, sistemes operatius i antivirus actualitzats pot ajudar a prevenir vulnerabilitats que els estafadors podrien aprofitar. Les actualitzacions sovint inclouen correccions de seguretat importants que et protegeixen contra amenaces conegudes.

Si, malgrat les teves precaucions, has caigut en el parany del phishing SMS i has proporcionat informació personal als estafadors, és important actuar ràpidament. En aquests casos l’ideal és comptar amb l’ajuda d’un partner de ciberseguretat amb experiència com DataSpex que pugui oferir assistència immediata i col·laboració en la mitigació per reduir qualsevol dany potencial.

Recorda, protegir les teves dades personals és fonamental en un món cada vegada més digitalitzat.